Franse taalkunde: historische taalkunde (B-KUL-F0VI7A)

Dit is een vertaalde versie. Originele versie in Frans.
6 studiepuntenFrans39 urenDit opleidingsonderdeel wordt uitzonderlijk niet ingericht dit academiejaarNiet ingericht
POC Taal- en letterkunde

Dit opleidingsonderdeel beoogt een diepgaande studie van de ontwikkeling van de wetenschappelijke Franse woordenschat in de middeleeuwen, in vergelijking met die van de moderne periode.

 

De studenten zijn vertrouwd met de belangrijkste taalevoluties van het Latijn tot het Modernfrans, zoals ze zijn beschreven in het opleidingsonderdeel "Historische grammatica van het Frans" in fase 3 van de Bacheloropleiding (F0AI9a), alsook met de belangrijkste linguistische theorieën van het Frans. Zij beheersen uitstekend de Franse taal.

Onderwijsleeractiviteiten

6 sp. Franse taalkunde: historische taalkunde (B-KUL-F0VI7a)

6 studiepuntenFransWerkvorm: College39 urenDit opleidingsonderdeel wordt uitzonderlijk niet ingericht dit academiejaarNiet ingericht
POC Taal- en letterkunde

Na een inleiding, die gewijd is aan een reflectie over onderzoeksmethoden die eigen zijn aan de historische taalkunde en die een methodologie voorstelt, meer bepaald voor lexicale evoluties,  wordt in de cursus ingegaan op het ontstaan en de evolutie van de wetenschappelijke woordenschat in het Oud- en Middelfrans, in vergelijking met de moderne periode, hoofdzakelijk wat het domein van de geneeskunde betreft. Fenomenen als neologie (het ontstaan van nieuwe termen), maar ook lexicale "necrologie" (het verdwijnen van termen) in de middeleeuwen en later, en hun kenmerken in het domein van de gespecialiseerde woordenschat, krijgen een bijzondere aandacht.

Het tot stand komen van medische termen in de middeleeuwen zal onderzocht worden aan de hand van het corpus CHrOMed, en de databank Cormedlex (zie https://www.arts.kuleuven.be/chromed en https://cormedlex.arts.kuleuven.be/). Een reeks termen zal bestudeerd worden binnen het theoretisch kader van de Constructiemorfologie (Booij 2010), en in de databank worden geïntegreerd.

Powerpoint-presentaties en wetenschappelijke artikels.

Tijdens de hoor- en werkcolleges leren de studenten de belangrijkste kenmerken van de middeleeuwse gespecialiseerde woordenschat en het fenomeen van de neologie in deze periode kennen. Zij leren analyse- en beschrijvingstechnieken van lexicale elementen uit het Oud- en Middelfrans beheersen. Meer bepaald vormt de analyse van de evolutie van de wetenschappelijke woordenschat, hoofdzakelijk de medische, het onderwerp van een reeks presentaties door de studenten (presentatie van een wetenschappelijk artikel; presentatie van een persoonlijke analyse van een lexicaal veld).

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Franse taalkunde: historische taalkunde (B-KUL-F2VI7a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling, Paper/Werkstuk, Presentatie
Leermateriaal : Geen


Presentatie van een wetenschappelijk artikel en van een persoonlijke analyse tijdens de les (50% van het eindresultaat).

Tijdens de examenperiode: mondeling examen met schriftelijke voorbereiding (50% van het eindresultaat). De wetenschappelijke artikels bestudeerd tijdens de lessen mogen op het examen gebruikt worden.

Voor de tweede examenkans bestaat het resultaat uit volgende delen:

1) persoonlijke analyse (50% van het resultaat)

2) mondeling examen (50% van het resultaat).